CATEDRALA_2019.jpgParohia „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfântul Mucenic Corneliu Sutasul“ – Balta Albă din Protoieria Sector III Capitală, prin intermediul Agenţiei de Pelerinaj  Basilica Travel a Patriarhiei Române, a organizat  marți 2 iulie 2019, un pelerinaj la cinci locaşuri sfinte din cuprinsul Arhiepiscopiei Târgoviştei.

 

Primul popas a fost la Mănastirea Nucet, ctitorie a jupanului Gherghina Pârcălab, unchiul domnitorului Radu cel Mare renovată şi înfrumuseţată de sfinţii domnitori Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu şi de familia Văcăreştilor.

În biserica Mănăstirii Dealu atestată în anul 1451, refăcută de domnitorul Radu cel Mare şi unde se găseşte capul domnitorului Mihai Viteazul,credincioşii au admirat pictura părintelui arhim. Sofian Boghiu.

Aici în prima tipografie a Ţării Româneşti , a văzut lumina tiparului trei lucrări în limba slavonă: Liturghierul (1508),Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512). Tipografia ieromonahului Macarie a exercitat o influenţă considerabilă asupra tipografiilor chirilice din spaţiul sud-est european, atât românesc cât şi sud-slav, prin răspândirea în Balcani a celor trei cărţi de cult.

Pelerinii s-au îndreptat către Mănăstirea Viforâta ctitorită de Vlad Vodă al V-lea în anul 1530,unde au cinstit după cuviinţă moaştele Sfinţilor: Gheorghe, Vlasie, Haralambie ,icoana făcătoare de minuni a Marelui Mucenic Gheorghe datând din anul 1631.

În centrul istoric al vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte ,ne-am rugat în biserica Mănăstirii Stelea având ca ultim ctitor, în 1645, pe Vasile Lupu, domnul Moldovei,care a ridicat monumentala clădire – o replică a Trei Ierarhilor de la Iaşi – pentru a consfinţi împăcarea sa cu domnul Munteniei, Matei Basarab.La şcoala grecească de la Stelea au învăţat Grigore Alexandrescu , Ion Heliade- Rădulescu şi Vasile Cârlova.

Pelerinii au vizitat și Curtea Domnească ,concepută ca un complex de edifcii care să servească atât ca centru al administraţiei ţării, cât şi ca locuinţă pentru domnitor, familia sa şi pentru numeroşii curteni și slujitori.

Acesta era locul în care se ţineau consfătuirile divanului, se efectuau jude­căţile mai importante şi se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiţi oaspeţii şi călătorii străini aflaţi cu diferite prilejuri prin Țara Românească.

Ultimul popas duhovnicesc a fost Catedrala arhiepiscopală,unde pelerinii au participat la un eveniment academic.În prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon,  absolvenții promoției 2019, licență și master ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Valahia” din Târgovişte, au depus jurământul de credință, în cadrul unei ceremonii liturgice solemne. La final Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat pelerinii iar Părintele Decan prof.dr.Marian Vâlciu a prezentat istoricul Catedralei și ne-a vorbit despre Sfântul Ierarh Nifon, primul sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre şi cel care a reorganizat viaţa bisericească în Țara Românească. Personalitatea lui de mare duhovnic se îngemănează cu cea de luminat cărturar al vremii, care prin smerenia, tăria caracterului şi exigenţa lui morală i-a impresionat până şi pe cei care l-au asuprit. Cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ne-a relatat părintele paroh Vasile-Cristian Niță.

BISERICA_DOMNEASCĂ.jpgCEREMONIA.jpgHRUBE.jpgFOTO_TURN.jpgFOTO_STELEA.jpgFOTO_MUZEU_DEALU.jpgDECAN.jpg

Last modified: iulie 3, 2019