FOTO_PISSIOTA.jpg       Cu prilejul „Anului omagial al satului românesc”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul”  Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală ,a organizat marți 30 iulie 2019, prin intermediul Agenţiei de Pelerinaj  Basilica Travel, un pelerinaj la cinci locaşuri sfinte din județele Ilfov și Prahova.

 Primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Snagov,locaș greu accesibil vizitatorilor, din cauză că nu exista o cale de acces. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2010, s-a construit o pasarelă pietonală în lungime de 144 de metri, din beton și fier, care permite pelerinilor să ajungă aici în orice anotimp, chiar și atunci când lacul este înghețat, iar bărcile nu se pot deplasa.

La Mănăstirea Snagov se poate admira cel mai vechi ansamblu pictural ajuns până la noi, din mănăstirile și bisericile Arhiepiscopiei Bucureștiului, care păstrează, chiar dacă cu restaurări și refaceri succesive, aproape integral decorul pictural din 1563, an în care a fost îmbrăcată în frescă, de către zugravul Dobromir cel Tânăr.

De la Snagov, pelerinii s-au îndreptat spre Mănăstirea Ghighiu, unde s-au închinat Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca“.În apropiere de Ploieşti  la ansamblul monahal al Mănăstirii Turnu, considerat de istorici „Troia Europei Centrale”,părintele stareţ Valentin Mîţu ne-a oferit informaţii despre rezervaţia arheologică şi istorică de la Târgşor ce cuprinde o mare varietate de edificii şi situri arheologice.

Toate vestigiile din cadrul sitului arheologic: zidurile de incintă, chiliile, casa egumenească, ruinele bisericii lui Vladislav al II-lea şi a lui Mihnea Turcitu precum şi a termelor romane  s-au aflat întru amplu proces de restaurare.

Pelerinilor li s-a vorbit şi despre apariţia şi dezvoltarea primelor instituţii pentru îngrijirea bolnavilor (bolniţe, farmacii, spitale) primind îndemnul de a cultiva lucrarea social-filantropică a Bisericii.

În localitatea Poenarii Burchii, județul Prahova, pelerinii au poposit la ctitoria inginerului Nicolae Pissiota și a soției sale, Zoe.Biserica este construită în stil neoromanic, cu elemente ale Renașterii, fiind din acest punct de vedere unică în peisajul monastic ortodox din țara noastră.

După ce au vizitat Mănăstirea Pissiota, autocarul s-a îndreptat spre un alt sfânt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv Mănăstirea Țigănești, cunoscută datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și secției de broderie artistică.

Între anii 1977-1978, la Mănăstirea Ţigăneşti s-au refăcut toate broderiile de la Castelul Peleş din Sala Maură, după modelele lucrate în Franţa şi Viena și tot din mâinile maicilor au iesit stofe care decorează Catedrala din Canterbury și câteva biserici din Germania.

“Mulţumim Agenției de Pelerinaj Basilica Travel și celor care au simţit bucuria de a ne însoţi în această călătorie duhovnicească, aşteptându-i să revină la proiectele şi pelerinajele organizate de noi”, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.

FOTO_SNAGOV.jpgTURNU_3.jpgTURNU_2.jpgTURNU_1.jpgTIGANESTI_1.jpgSNAGOV.jpgSNAGOV_1.jpgFOTO_TURNU.jpgFOTO_TIGANESTI.jpg

Last modified: august 8, 2019