În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox,Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă în colaborare cu Agenţia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române a organizat în perioada 22-27 august 2016 un pelerinaj în Ardeal și Maramureș.
Pelerinii şi-au manifestat credinţa având binecuvântata bucurie de a se închina Sfintelor Moaşte şi a înălţa rugăciuni în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Sinaia,Mănăstirea Sfântul Dimitrie Sighişoara , Mănăstirea Recea, Mănăstirea Nicula,Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Bârsana,Mănăstirea Săpânţa Peri, Mănăstirea Petrova, Mănăstirea Moisei,Schitul Sfânta Cruce Aiud,Mănăstirea Râmeţ, Catedrala Reîntregirii Alba Iulia,Mănăstirea Orlat,Mănăstirea Cozia.
Au fost incluse și următoarele obiective : Fosta închisoare de la Sighet este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu,pelerinii au găsit un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.
Cimitirul Vesel de la Săpânța faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Una dintre cele mai importante valori culturale şi tehnice ale țării, Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Construită ca şi soluție tehnică mai favorabilă pentru transportul materialului lemnos decât cel pe apă, calea ferată forestieră funcționează şi astăzi, atât pentru rolul inițial, cât şi pentru transportul turiştilor.
Casa memorială George Coșbuc, apreciată ca una din cele mai vechi clădiri din spaţiul Tării Năsăudului,a fost clădită în preajma anului 1840, fiind locuită, rând pe rând, de părinţii poetului împreună cu cei paisprezece copii şi bunicul poetului, preotul Anton Coşbuc.
Cetatea Alba Carolina- fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
La Sfânta Mănăstire Bârsana pelerinii au participat miercuri dimineaţa la Dumnezeiasca Liturghie.
Din partea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române, participanţii au primit Diploma de pelerin iar din partea Asociației Faptele Credinței, iconițe, ne- a spus părintele paroh Vasile Cristian Niță.