Cu prilejul “Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi al Sfântului Ioan Gură de Aur,, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală a organizat marți, 30 iunie 2015, un pelerinaj la cinci locaşuri sfinte din județele Ilfov și Prahova.
După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie săvârșită în biserica parohială, pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Snagov.
Această mănăstire a fost totuși greu accesibilă vizitatorilor, din cauză că nu exista o cale de acces. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2010, s-a construit o pasarelă pietonală în lungime de 144 de metri, din beton și fier, care permite pelerinilor să ajungă la Mănăstirea Snagov în orice anotimp, chiar și atunci când lacul este înghețat, iar bărcile nu se pot deplasa.
De la Snagov, pelerinii s-au îndreptat spre Mănăstirea Ghighiu, unde s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca“ și au admirat pictura executată de Gheorghe Tattarescu în anul 1865.
În apropiere de Ploieşti la ansamblul monahal al Mănăstirii Turnu, considerat de istorici „Troia Europei Centrale” ,părintele stareţ Valentin Mîţu ne-a oferit informaţii despre rezervaţia arheologică şi istorică de la Târgşor ce cuprinde o mare varietate de edificii şi situri arheologice.
Toate vestigiile din cadrul sitului arheologic: zidurile de incintă, chiliile, casa egumenească,ruinele bisericii lui Vladislav al II-lea şi a lui Mihnea Turcitu precum şi a termelor romane se găsesc întru amplu proces de restaurare.
Pelerinii au aflat şi despre apariţia şi dezvoltarea primelor instituţii pentru îngrijirea bolnavilor (bolniţe, farmacii, spitale) primind îndemnul de a cultiva lucrarea social-filantropică a Bisericii.
În comuna Poenarii Burchii, județul Prahova, pelerinii au poposit la ctitoria inginerului Nicolae Pissiota și a soției sale, Zoe.Biserica este construită în stil neoromanic, cu elemente ale Renașterii, fiind din acest punct de vedere unică în peisajul monastic ortodox din țara noastră.
După ce au vizitat Mănăstirea Pissiota, pașii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt sfânt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv Mănăstirea Țigănești, cunoscută datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și secției de broderie artistică
Între anii 1977-1978, la Mănăstirea Ţigăneşti s-au refăcut toate broderiile de la Castelul Peleş din Sala Maură, după modelele lucrate în Franţa şi Viena si tot din mâinile maicilor au iesit stofe care decoreaza Catedrala din Canterbury si câteva biserici din Germania.
“Mulţumim celor care au simţit bucuria de a ne însoţi in această călătorie duhovnicească aşteptându-I să revină la acţiunile, proiectele şi pelerinajele organizate de noi”, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.
Last modified: iulie 7, 2015