Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutașul“ – Balta Albă din Protopopiatul Sector 3 Capitală, în colaborare cu Agenția de pelerinaj  BASILICA Travel a Patriarhiei Române, a organizat joi 7 iulie 2022, un pelerinaj la cinci locașuri sfinte din județele Giurgiu și Ilfov.

       Primul popas duhovnicesc a fost la Schitul „Grădina Maicii Domnului” Letca Nouă, din judeţul Giurgiu, în  biserica ridicată , în perioada 1864‑1867 de Nifon Rusăilă, primul mitropolit primat al României.

         Aici pelerinii s‑au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană ce a plâns cu lacrimi de mir.

       În biserica de lemn a Mănăstirii  ,,Buna Vestire” din ,,Pădurea  cea Mare de la Bolintin”,  târnosită la 25 martie  2008, de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie,  cel dintâi episcop al Giurgiului, credincioşii au avut  bucuria de cinsti moaștele Sfântului Mina și a Sfântului  Ierarh Nectarie și de a primi sfaturi duhovnicești din partea părintelui stareț Mina.

       La aproximativ 10 km de Bolintin Vale, în perimetrul încărcat de istorie al Ansamblului arhitectural al Centrului pastoral‑cultural „Gavril Drugănescu”, pelerinii s‑au rugat într‑un frumos locaș de rugăciune împodobit cu  o copie a icoanei Maicii Domnului – ,,Gherontisa”, adusă în anul 2014 de o delegaţie condusă de părintele Petroniu Cobzaru de la Chilia ,,Sfântul Gheorghe” din Sfântul Munte Athos.

       Drumul a continuat către Mănăstirea Găiseni – Strâmbu, ctitorie a vornicului Drăghici Vintilescu din  Florești ,unul dintre cei mai importanți dregători ai Sfântului Voievod Neagoe Basarab.

       În 1857 a fost numit egumen la  Găiseni, protosinghelul Iosif  Naniescu, ales la 10 iunie 1875  Mitropolit  al  Moldovei,  canonizat la 25 martie 2018 ca Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, cu dată de prăznuire la 26 ianuarie.

        La  finalul călătoriei, pe raza comunei Ciorogârla, din judeţul Ilfov, au poposit la Mănăstirea Samurcășești, monument  istoric cu semnificație deosebită, înălțat de vornicul Constantin Samurcaș  și soția sa, Zinca, la anul 1808,cu trei sfinte altare întru slava Preasfintei Treimi și restaurat  prin  purtarea de grijă a Generalului Teodor Ciurea și a Patriarhului  Justinian Marina.

       În vara anului 1944, când  Mitropolia Moldovei și Sucevei a fost nevoită să se retragă cu arhiva și cu odoarele sale la București, pentru câteva luni (10 aprilie – 27 octombrie 1944), racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost adusă și adăpostită în biserica Mănăstirii Samurcășești.

       Acest pelerinaj se înscrie în tematica anului 2022, declarat de Patriarhia Română „Anul  omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, ne‑a spus părintele paroh Vasile‑Cristian Niță.

 

Last modified: iulie 11, 2022