În perioada 14-16 iunie 2022 , un grup de enoriași de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă din Capitală ,au participat la un pelerinaj  în Dobrogea ,cunoscută în antichitate sub denumirea de Scythia Minor.

Traversând fluviul Dunărea, s-a admirat silueta zveltă a  podului  Regele Carol I  proiectat și construit între anii 1890-1895,sub îndrumarea inginerului Anghel Saligny. Podul  are fundația la minus 27 de metri, înălțimea peste Dunăre  de 30 m, iar lungimea totală între Fetești și Cernavodă este de 4.088 m., fiind  în  acea perioadă cel mai mare complex de poduri din Europa  şi al treilea  ca lungime din lume.

Prima mănăstire vizitată a fost Sfântul  Ioan Casian -aşezământ ce  reactivează străvechea vatră monahală din “hotarele Casienilor şi Peşterii” în care au trăit trei sfinţi dobrogeni: Ioan Casian, Gherman Romanul şi Teotim I.

Născut pe pământ încreştinat de Sfântul Apostol Andrei, dar strămutat în Apus, Sfântul Ioan Casian a reuşit să creeze o simbioză între spiritualitatea răsăriteană şi cea apuseană, contribuind la întărirea spiritului ecumenic al creştinismului. Pentru acest fapt a şi fost numit „punte de legătură între Răsărit şi Apus”.

După ce am străbătut Cheile Dobrogei, foste recifuri coraliere ale Mării Thetis, locuri ce impresionează prin stâncile calcaroase , relief cu aspect ruiniform, turnuri, coloane, piramide ,am ajuns la Mănăstirea Colilia.

Maica stareță  Rafaela ne-a primit cu bucurie, prezentându-ne  istoricul așezării monahale , înființată  într-un sat care a fost şters de pe faţa pământului, și unde, după 2006, din ruinele unei biserici  ridicate între anii 1910-1934 de germanii stabiliți în zonă ,cu ajutorul ctitorului Gigi Becali ,a reînviat un lăcaş de o frumuseţe rară.  

S-a urcat și la Cetatea Enisala, construită în a doua jumătate a sec. XIV, cu scop militar, de către negustorii genovezi,pe un deal calcaros, în apropierea Limanului Razim, sau Razelm,  cea mai mare întindere de apă dulce din România.

La asfințit am poposit la Mănăstirea Halmyris , întemeiată spre cinstirea Sfinților Epictet preotul și Astion monahul ,schingiuți și executați prin decapitare la 8 iulie 290, în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305) și ale căror Sfinte Moaște sunt cele mai vechi descoperite pe teritoriul României, fiind scoase la lumină în ziua de 15 august 2001, în cripta de sub altarul bazilicii episcopale de la Halmyris localitate antică situată între Murighiol și Dunavăț, județul Tulcea. În latină, Halmyris  înseamnă „apă sărată“, iar în antichitate era port la Marea Neagră, înainte ca golful Razelm-Sinoe să se înnisipeze şi să devină un complex lagunar de apă dulce.

 

Miercuri 15 iunie s-a călătorit  pe cel mai vechi Braț , care transportă 22% din volumul de apă și aluviuni al Dunării, pe traseul: Brațul Tulcea – Ceatal  Sulina  – Brațul Sfântul  Gheorghe –  Mahmudia – Murighiol –  Sfântul  Gheorghe.

   Departe de tumultul lumii, pe apele line ale fluviului, am descoperit Sfântul  Gheorghe, singura localitate din Delta Dunării unde se pot vedea cu ochiul liber atât Dunărea, cât și Marea Neagră.  După ce am parcurs  3 km.,cu   așa-numitul trocarici pe ulițele de nisip pe care se înșiră case pitice, umbrite de bolți de viță și colorate de grădini cu flori și stufăriș , am ajuns la o plaja sălbatică apreciată de turiști,  datorită nisipului foarte fin. Este atât de generoasă, încât au loc, fără probleme, atât oamenii, cât și caii care pasc cuminți, în liziera de la marginea plajei.

Pe parcursul croazierei ce a durat 11 ore ,pelerinii au servit dejunul pescăresc și cina la restaurantul navei Cristina 10, cea mai modernă navă de agrement a flotei Complexului Hotelier Delta din Tulcea.

În ultima zi a pelerinajului ne-am plecat genunchii, rugându-ne Domnului, Prea Curatei Sale Maici şi Tuturor Sfinţilor în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Saon, Mănăstirea  Cocoş, Mănăstirea Celic Dere și Mănăstirea Cerbu. La Niculiţel,nu departe de Noviodunum (Isaccea de azi) ne-am oprit la basilica paleocreștină, monument unic de arhitectură în Europa.

Valoarea ei constă în cripta  aşezată sub sfântul altar, unde într-o raclă se găseau moaştele a patru martiri.

Pe pereţi se găsesc două inscripţii dintre care una redă numele sfinţilor prăznuiţi la 4 iunie: Zotticos,Attalos,Kamasis şi Filippos care au pătimit pentru credinţa în Hristos în timpul marii persecuţii a lui Diocleţian prin anii 303-304 .

În localitatea ialomițeană Ograda  s-a vizitat Casa memoriala Ionel Perlea, un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră  Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența. Maicile Natalia și Tomaida Perlea ,mătușile dirijorului au fost stareţe la Mănăstirea Suzana din Arhiepiscopia Bucureștilor .

Un lucru mai puțin cunoscut despre Ionel Perlea este că a fost cumnatul  lui Mircea Eliade , autorul  Istoriei Religiilor.

„ În pelerinaj Duhul Sfânt trezește în om o dorință mai mare de sfințenie, de înnoire a vieții.Pentru creștinul ortodox pelerinajele sunt un prilej de bucurie duhovnicească, de întărire în credinţă şi de îmbogăţire spiritual-duhovnicească, dar şi culturală”,  a spus părintele paroh Vasile-Cristian Niță.

Last modified: iunie 23, 2022