În dimineața zilei de 7 iunie,  Vasile -Cristian Nița, parohul parohiei Balta Alba din București, împreună cu un grup de 30 de elevi de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, însoțiți de prof. de Religie, Laura Iacob, dar și de alte cadre didactice implicate in proiectul Patriarhiei ”Rugăciunea in viața mea”, prof. de Istorie, Putineanu Tatiana și prof. de Educație Muzicală Cioabă Oana, au pornit într-un pelerinaj pe plaiuri argeșene.Pașii i-au purtat spre Mănăstirile Trivale, Negru-Vodă si Nămăiești.

Primul popas a fost la  Mănăstirea Trivale, cu hramul Sfânta Treime din Pitești, veche ctitorie din sec. al XV-lea a familiei Trifon și Stanca Stăncescu, trecută prin multe restaurări, până la forma cunoscută astăzi, închisă în perioada comunistă și reînființată în 1991.

La Mănăstirea Negru-Vodă, întemeiată de întâiul descălecător al Țării Românești și care are faima celui mai vechi lăcaș de cult din țară (1215), necropolă a Basarabilor,  pelerinii au fost binecuvântați cu o rugăciune de grup din partea preoților slujitori. 

Poposind la Mănăstirea Nămăiești,  pelerinii s-au închinat la cunoscuta icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, atribuită Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

În Nămaiești, copiii au avut ocazia să viziteze și Casa memoriala George Topârceanu unde ghidul le-a recitat câteva poezii ale poetului „gâzelor”.

La întoarcerea spre casă, elevii și-au  îmbogățit cunoștințele de istorie a țării prin vizita la Mausoleul de la Mateiaș, ridicat în cinstea Eroilor din Războiul de Întregire a Neamului dintre anii 1916-1918.

Elevii și-au manifestat bucuria că au participat la această călătorie, atât duhovnicească, cât și recreativă, pentru majoritatea dintre ei fiind prima dată când au vizitat aceste lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

IMPRESII:

Această excursie mi-a dat ocazia să vizitez mai multe mănăstiri de lângă Pitești și să spun și rugăciuni pentru cei dragi. (Andreea Hristache, cls. A XI-a E)

Mi-au plăcut în acastă excursie peisajele foarte frumoase și Mănastirea Negru Vodă.(Tudoran Georgiana, cls.a X-a A)

Excursia a fost plăcută, peisajul diferit față de ce văd zilnic, iar mănăstirile deosebit de frumoase.Picturile mi-au plăcut foarte mult, pentru că îmi place foarte mult să pictez.(Ștefănescu Florentina, cls. a XI-a E)

M-am simțit foarte bine în excursie, iar Mănăstirea Nămăești mi-a plăcut in mod deosebit.(Asiminei Fabian, cls. a XI-a E)

Faptul că am avut ocazia să mă rog la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nămăești pentru mine și familia mea a însemnat foarte mult pentru mine. (Nedelcu Marcel, cls. a IX-a E).

Pelerinajul din data de 7 iunie a fost în primul rând bucuria de a fi împreună cu elevii, colegii și credincioși ai Parohiei Balta Albă păstoriți de Părintele Vasile -Cristian Niță ,de a învăța lucruri frumoase despre viața și trăirea religioasă, despre mănăstirile din zona Argeșului și Muscelului, dar și de a ieși din rutina zilnică prin rugăciune și comuniune.( Prof. Religie Laura Iacob)

Tinând seama de aria largă transdisciplinară a Religiei  cu alte materii de studiu, precum Istoria și Limba și literatura română, această excursie le-a îmbinat armonios prin vizitarea mănastirilor Negru Vodă, Nămăești, Trivale, dar și a Mausoleului de la Mateiaș și a Casei Memoriale George Topârceanu.( Prof. Istorie Tatiana Putineanu)

Last modified: iunie 23, 2022