Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector III Capitală a organizat joi 26  mai 2022, un pelerinaj la locașuri sfinte din Arhiepiscopia Bucureștilor.

După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie , pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță au plecat cu un autocar al Agenției Basilica Travel, prima oprire fiind la Mănăstirea Zamfira,cu pictura interioară executată în tehnica frescă de Nicolae Grigorescu, pe când pictorul avea vârsta de doar 18 ani ,aflată. într-un amplu proces de restaurare.

În apropierea Castrului  roman de la Sfârleanca – Mălăiești, edificiu care, alături de Băile Romane, face parte dintr-un vast ansamblu roman de importanță strategică,credincioșii au poposit  la Mănăstirea Mălăiești  infiinţată în anul 1995 cu hramul Sfântul Antonie cel Mare.

Călătorie duhovnicească  a continuat cu :

Mănăstirea Ianculești ctitorită de surorile Eleonora  și Ecaterina Ianculescu din Ploiești, care au dorit ca în apropierea casei părintești din Comuna Șoimari – Județul Prahova să fie înălțată o sfântă mănăstire, în amintirea și spre pomenirea părinților, donând în acest scop 32 ha teren.

Și

Ansamblul fostei Mănăstiri Apostolache, monument istoric de o valoare excepţională, ce include zidul de apărare, fosta stăreţie, chiliile cu beciuri şi biserica cea mare, închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril ”, ctitor fiind comisul Apostolache.

Pe malul stâng al râului Cricovul Sărat, pelerinii s-au rugat în biserica de lemn construită în 1731 pentru credincioşii satului Lueriu-Reghin, judeţul Mureş, strămutată în 1932 ca paraclis regal la Castelul Bran.

Sub îndrumarea vrednicului de pomenire patriarh Iustinian, în primăvara anului 1956 ,biserica a fost demontată, transportată şi reasamblată în preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului Sfânta Maria Cricov-Jercălăi .

La final, pașii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Parepa înfiinţată în anul 2003. Zidirea bisericii a început în anul 1941. Războiul a oprit lucrările până în 1946, iar la puţină vreme după reluarea lor, în 1948, ele au fost întrerupte iar de venirea comunismului.

Ctitoriţa Maria Petre cunoscută sub numele de ,,fecioara de la Parepa”.a reluat lucrarea în 1990, dar în anul morţii ei, 1996, construcţia nu era gata. Abia în 2001, biserica a ajuns în stadiul finalizării zidăriei. Este o biserică impresionantă: are 33 de metri lungime, 16 lăţime şi 25 înălţime.

Acest pelerinaj se înscrie în tematica anului 2022, declarat de Patriarhia Română„Anul  omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, ne‑a spus părintele paroh Vasile‑Cristian Niță.

Last modified: iunie 10, 2022