Parohia„ Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul”- Balta Albă , în colaborare cu Agenţia de pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române,a organizat luni 9 octombrie 2017, un pelerinaj care a inclus vizitarea unei biserici parohiale și a patru mănăstiri din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. În apropierea localității Mihăileşti am poposit în biserica parohială din Drăgănescu, situată pe malul lacului format prin amenajarea râului Argeş.
Despre pictura acestui lăcaş realizată în tempera între anii 1968-1983 de ieromonahul Arsenie Boca, Nichifor Crainic scria în 1971,, Biserica de la Drăgănescu iradiaza lumina raiului. Ceea ce domină în ea până acum e imaginea Maicii Domnului. Cea care ocrotește biserica din bolta altarului e pur și simplu magnifică în milostivirea ei de mijlocitoare a lumii către dumnezeescul ei Fiu.
Cea care plutește vizionar peste Sinodul de la Efes e făcută din atâtea nuanțe și numai din nuanțe încât nici nu pare pictură, ci o apariție vaporoasă și diafană care, cu cerescul Prunc în brațe, apare să întărească pe sinodali că ea e într-adevar Maica lui Dumnezeu – Theotokos.
Pe terenul unde odinioară a funcționat un vechi Spital al Comunei Drăgănești – Vlașca, s-a întemeiat Mănăstirea Pantocrator, unde credincioșii s-au închinat moaștelor Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena și au admirat pictura realizată în paraclis de către Sorin George Nicolae și Adrian Botea.
Traversând pădurea, pe locul unui vechi conac al moșierului Capră, ne-am rugat în Mănăstirea Sfânta Treime .La paraclisul Sfântul Ciprian și Iustina,Ion Chiriac, cel mai cunoscut restaurator din ţară al frescelor Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul, cunoscut în arta bisericească românească sub numele de Pârvu Mutu , a realizat o adevărată capodoperă de artă – îmbinare între pictura bizantină şi cea românească din secolele XV‑XVI.
În apropierea Alexandriei, la Țigănești,din inițiativa ieroschimonahului Prodromos Bele și cu sprijinul sponsorilor dar și al locuitorilor ,s-a ridicat o mănăstire impresionantă .Biserica din cărămidă roșie, având hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, a fost pictată de ucenicii maestrului Nichita Ion.
Ultimul popas duhovnicesc, a fost la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” Brânceni ,a cărei biserică a fost pictată de Adrian Botea.
„În urma discuțiilor, purtate cu credincioșii care au participat, în cursul anului 2017,la călătoriile duhovnicești organizate de parohia Balta Albă ,am constatat cu bucurie faptul, că la cunoștințele dobândite,pelerinii au adăugat informații și despre stiluri şi tehnici de pictură bisericească, despre importanţa şi necesitatea sfintelor icoane în viața noastră, despre Patriarhul Iustinian,înţelept apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil Religiei şi Bisericii dar și despre mărturisitorii Ortodoxiei din lagărele şi temniţele comuniste .
Suntem recunoscători Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,care la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a declarat anul 2017, ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română” -ne-a spus părintele paroh Vasile Cristian Niță
Last modified: octombrie 28, 2017