În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă în colaborare cu Agenţia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române a organizat în perioada 21-27 august 2017 un pelerinaj în Banat și Crișana.

 

Pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță şi-au manifestat credinţa având  binecuvântata bucurie de a se închina sfintelor icoane, de a înălţa rugăciuni și de a admira pictura următoarelor locaşuri sfinte:Mănăstirea  Cotmeana,Mănăstirea Bistrița ,Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Almaj Putna, Mănăstirea Vasiova, Mănăstirea Timișeni Șag , Mănăstirea Gai, Mănăstirea Hodoș Bodrog, Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Crișan, Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Schitul Păltiniș, Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie -Paltinul, Mănăstirea Curtea de Argeș. 

Cinstind sfintele moaște în bisericile mănăstirilor: Bistrița, Tismana,  Curtea de Argeș și în Catedrala din Timișoara, credincioșii au aflat și despre hotărârile Sfântului Sinod din anii 1950 și 1955, luate în timpul patriarhului Iustinian Marina privind canonizările sfinților Nicodim și Iosif  cel Nou de la Partoș dar și de generalizarea cultului în toată Biserica Ortodoxă Română a sfinților Grigorie Decapolitul și Filofteia.

Au fost vizitate și următoarele obiective :

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși.

Parcul Mulinologic Rudăria – cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei

Cascada Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa,  unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii,una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ul The World Georgaphy care a inclus-o pe primul loc,într-un top al cascadelor din toată lumea, în anul 2013.

Teatrul din Oravița- prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă, copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena.În 1868 aici a avut reprezentație și trupa Pascaly din care făcea parte ca sufleur și secretar al directorului, Mihai Eminescu.În amintirea acestui eveniment teatrul poarta numele marelui poet.

Gara Oraviţa- inaugurată în 1847,prima gară din teritoriul actual al România.

Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița, cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa,unde este expusă și Resicza, prima din cele trei locomotive cu aburi construite în spațiul sud-est european, la Reșița, între anii 1872-1873.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi“, construită în perioada 1936-1946 cu înălţimea  de 90,5 metri fiind cea mai înaltă biserică din România. De remarcat faptul că    Primăria a pus la dispoziţie în mod gratuit toată cantitatea de cărămidă, iar Uzinele din Reşiţa au făcut o reducere de 30% la preţul de achiziţie a 330 tone fier.

„Panteonul Moţilor” din satul Ţebea, unde  se află mai multe obiective, care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională.

În cimitir se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza ,revoluționari de la 1848 și gorunul lui Horea.Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la lupta pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală.

Muzeul în aer liber ASTRA -Dumbrava Sibiului-cel mai mare de acest fel din ţară şi unul dintre cele mai întinse din Europa. De pe întreg cuprinsul României au fost aduse aici şi reconstruite de către specialişti în jur de 400 de case ţărăneşti, edificii rurale autentice şi instalaţii tradiţionale: locuinţe simple, gospodării de meşteşugari, biserici, hanuri, pavilioane, porţi, fântâni, mori (cea mai completă colecţie de mori din lume), ateliere, căruţe, teascuri, cuptoare, etc.

Traseul Transfăgărășan- ce atinge cota de 2042 de metri, fiind al doilea drum din România ca altitudine, dupa Transalpina și Bâlea – Capra, cel mai lung tunel rutier din țară, având o lungime de 887 m.

Barajul Vidraru construit pe râul Argeș- cu o înălțime de 166 de metri,cel mai înalt baraj din România,dar și cel mai mare baraj în arc din țară.

Pelerinajul a inclus și călătoria pe ruta Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană din România, inaugurată in 1863,supranumită Semmering-ul bănăţean, datorită asemănării peisajelor pitoreşti bănățene cu cele austriece din Munții Alpi, prin pasul Semmering.

Linia ferată are o lungime de 33 de kilometri şi cuprinde 14 tuneluri şi zece viaducte. Unele tuneluri sunt cele mai vechi folosite în Europa,fiind săpate cu dalta și ciocanul, dinamita nefiind încă inventată

La Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, pelerinii au participat vineri la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

 ,,La finalul călătoriei duhovnicești,în staţiunea montană Păltiniș, situată la cea mai mare altitudine din ţară (1442m.),din partea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române, participanţii au primit Diploma de pelerin,cărți de rugăciuni și iconițe “ ne-a spus părintele paroh Vasile Cristian Niță.

Last modified: august 31, 2017