Cu prilejul „Anului omagial al educaţiei religioasea tineretului creştin ortodox”, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” – Balta Albă din Capitală a organizat luni 18 aprilie 2016, pentru elevii clasei a III a de la Școala Gimnazială „Voievod  Neagoe Basarab”un pelerinaj  gratuit  la cinci locaşuri sfinte din județele Ilfov și Prahova.

După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie săvârșită în biserica parohială, pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță și de doamna profesor pentru învăţământ primar Mariana Dumitru au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Ghighiu unde s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca“ și au admirat pictura executată de Gheorghe Tattarescu în anul 1865. 

În apropiere de Ploieşti la ansamblul monahal al Mănăstirii Turnu, considerat de  istorici „Troia Europei Centrale” ,părintele stareţ Valentin Mîţu ne-a oferit informaţii despre rezervaţia arheologică şi istorică de la Târgşor ce cuprinde o mare varietate de edificii şi situri arheologice.

În comuna Poenarii Burchii, județul Prahova, pelerinii au poposit la ctitoria inginerului Nicolae Pissiota și a soției sale, Zoe.

Biserica este construită în stil neoromanic, cu elemente ale Renașterii, fiind din acest punct de vedere unică în peisajul monastic ortodox din țara noastră.

După ce au vizitat Mănăstirea Pissiota, pașii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt sfânt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor,Mănăstirea Snagov, undeîn anul 1694,Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul  a întemeiat o nouă tipografie, cu posibilităţi de imprimare în mai multe limbi,tipărind 15 cărţi, dintre care cinci în româneşte.

Acum a tipărit şi un Liturghier greco-arab (1701), prima carte ortodoxă cu caractere arabe, pentru trebuinţele credincioşilor ortodocşi din îndepărtata Patriarhie a Antiohiei Siriei.

La Snagov, Sfântul Antim a deprins cu meşteşugul tiparului pe mai mulţi din ucenicii săi, între aceştia remarcându-se Mihail Ştefan (Iştvanovici), cel care va tipări la Alba Iulia, în 1699, un Chiriacodromion (o prelucrare a Cazaniei lui Varlaam din 1643) şi o Bucoavnă.

Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Țigănești, cunoscută datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și secției de broderie artistică

Între anii 1977-1978, la Mănăstirea Ţigăneşti s-au refăcut toate broderiile de la Castelul Peleş din Sala Maură, după modelele lucrate în Franţa şi Viena si tot din mâinile maicilor au iesit stofe care decoreaza Catedrala din Canterbury si câteva biserici din Germania.

Prin organizarea acestui pelerinaj ne-am propus să aducem un strop de bucurie, elevilor și dascălilor implicați în programele desfășurate în colaborare cu parohia Balta Albă.

 

Last modified: aprilie 21, 2016