Un grup de 40 de credinciosi de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfântul Mucenic Corneliu Sutasul“ – Balta Alba din Capitala a participat luni, 1 iulie, la un pelerinaj la cinci manastiri din judetul Prahova.

Dupa rugaciunea de binecuvântare pentru ajutor în calatorie, savârsita în biserica parohiala, pelerinii, însotiti de parintele paroh Vasile-Cristian Nita, au plecat cu un autocar al Agentiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ a Patriarhiei Române catre manastirile prahovene.

Prima oprire a fost la Manastirea Zamfira al carei nume provine de la donatoarea mosiei pe care s-a început construirea acestei vetre monahale, jupânita Zamfira. Aici, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie si au admirat pictura interioara realizata de Nicolae Grigorescu, în 1856, pe când pictorul avea doar 18 ani.

 

Pelerinajul a continuat pe valea râului Teleajen, în comuna Maneciu, unde pelerinii au vizitat Manastirea Suzana, ctitorie a unei credincioase din Sacele-Brasov, Suzana Arsicu, de la care si-a luat numele asezamântul monahal. Credinciosii s-au închinat în biserica de zid a manastirii, ridicata între anii 1880 si 1882, în timpul staretiei maicii Natalia Perlea, matusa lui Ionel Perlea, marele compozitor si dirijor român.

La poalele muntelui Ciucas, pelerinii si-au plecat genunchii în biserica Manastirii Cheia, înaltata de doi ieromonahi originari din Transilvania, Damaschin si Iustin, pe terenul donat de vel-vornicul Mihai Ghica, si sfintita la 20 iulie 1839 de catre episcopul Chesarie al Buzaului.

Pe Valea Prahovei, sub Crucea Eroilor de la Busteni, credinciosii aflati în pelerinaj au mai vizitat Manastirea Caraiman, înfiintata în 1998 de catre parintele Gherontie Puiu, care i-a si primit pe pelerini si le-a adresat un cuvânt de folos. „Rugati-va mereu la Dumnezeu: «Da-mi, Doamne, putere la rugaciune si rabdare!»“, a fost îndemnul parintelui. Dupa convorbirea cu acest parinte, a urmat închinarea în biserica de lemn cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului“, precum si în noua biserica de zid cu hramul „Înaltarea Sfintei Cruci“, zidita între anii 2002 si 2007, aflata momentan în lucrari de pictura.

Pelerinii au admirat si Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce“ din incinta manastirii, construit începând cu anul 2007, la îndemnul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

În drumul spre casa, un popas frumos a fost facut la Manastirea Sinaia, ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino, ridicata între anii 1690 si 1695, în urma unei calatorii facute de acesta la Locurile Sfinte si la Muntele Sinai, de unde provine si numele manastirii. Vechea biserica pastreaza în pridvor si în naos pictura realizata de Pârvu Mutu. Biserica noua a fost înaltata între anii 1842 si 1846 în cinstea Preasfintei Treimi, prin grija staretilor Ioasaf si Paisie. Lacasul a fost partial reconstruit între 1893 si 1903 dupa planurile arhitectului George Mandrea, iar pictura în ulei apartine pictorului danez Aage Exner. Prin grija regelui Carol I, Manastirea Sinaia a devenit prima manastire electrificata din România.

„Activitatea pe care parohia noastra o desfasoara în colaborare cu Agentia de Pelerinaj «Basilica Travel» a Patriarhiei Române este benefica si este o necesitate pastorala. Pelerinajul nu este turism, ci o lucrare duhovniceasca, o calatorie care are drept scop întarirea în credinta. De asemenea, pelerinajele întaresc comuniunea dintre oameni care nu s-au mai cunoscut înainte, dar si în interiorul unui grup care vine dintr-o parohie“, ne-a spus parintele paroh Vasile-Cristian Nita.

 

 

 

 

 

Last modified: aprilie 14, 2014