Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfântul Mucenic Corneliu Sutasul“ – Balta Alba din Protoieria II Capitala, în colaborare cu  Agentia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, a organizat marti, 20 august, un pelerinaj la trei manastiri din jurul Bucurestiului.
 
Primul popas a fost la Manastirea Cernica, ctitoria lui Cernica Stirbei, mare vornic al lui Mihai Viteazul si al lui Radu Serban. Aici, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie si s-au închinat la moastele Sfântului Ierarh Calinic si ale Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani, adapostite în biserica ridicata în cinstea Marelui Mucenic Gheorghe de Sfântul Ierarh Calinic.

În muzeul manastirii, credinciosii au admirat obiecte cu valoare de patrimoniu: Sfinte Evanghelii, Sfinte Vase, icoane, vesminte, carti vechi, picturi executate de Ion Tuculescu si ţeodor Pallady. Pelerinii au vizitat, de asemenea, cimitirul manastirii, unde se afla Biserica Sfântului Lazar si mormintele pleiadei de personalitati bisericesti, istorice si culturale care odihnesc aici, precum: mitropolitul primat Nifon al Ungrovlahiei, mitropolitul primat Conon Donici, mitropolitul Gurie Grosu, episcopul Roman Stanciu, parintele profesor Dumitru Staniloae, parintele Gala Galaction, academicianul Virgil Cândea, memorialistul crestin Ioan Ianolide, Pan Halippa, pictorul Ion Tuculescu. Tot aici se odihneste si învatatorul Alexie  Ciobotea, tatal Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, trecut la Domnul pe 25 septembrie 1999.
 
Pe ostrovul Sfântului Ierarh Nicolae se afla biserica rezidita din temelii în timpul staretiei Sfântului Cuvios Gheorghe, ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski de la Neamt, si Centrul social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“, sfintit de Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române la 27 septembrie 2008, cu prilejul  împlinirii a 400 de ani de atestare documentara a Manastirii Cernica. 

La Manastirea Caldarusani, pelerinii s-au închinat moastelor Sfântului Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Românesti, asezate în biserica manastirii, construita de domnitorul Matei Basarab în doar o suta de zile, în anul 1638. Au vizitat colectia de obiecte bisericesti a manastirii, fiind impresionati de frumusetea icoanelor pictate de Nicolae Grigorescu, între 1854-1855, în perioada uceniciei la scoala de pictura care functiona aici din 1778.
 
Drumul a continuat catre comuna Gradistea, unde, în satul Sitaru, pelerinii au  poposit la manastirea ridicata în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, de marele vornic si logofat Papa Greceanu, strabunicul Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.
 
Asezamântul a fost initial construit pe o movilita ce se afla pe insula din mijlocul apelor Ialomitei, conform  însemnarilor de calatorie ale patriarhului Macarie al Antiohiei, care a vizitat manastirea în anul 1656 si a numit-o „Manastirea în apa“. Pictura bisericii a fost executata în tehnica fresco în anul 1752 de preotul  Dima din Brasov si ucenicii sai. „Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru toti cei care participa la el cu credinta si evlavie, cu dragoste de Dumnezeu si de sfintii Lui. În acest înteles, pelerinajul poate fi un moment sau un prilej de înnoire si de îmbogatire sufleteasca pentru  pelerini“, ne-a spus parintele paroh Vasile-Cristian Nita.

Last modified: aprilie 14, 2014