Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria II Capitală a organizat marți, 14 mai, un pelerinaj la mănăstirile din județele Ilfov și Prahova. 

După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie săvârșită în biserica parohială, pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Snagov.

 

De această așezare monahală, prin evlavie și dărnicie, și-au legat numele domnitorii: Vladislav I, care a zidit aici un paraclis; Mircea cel Bătrân; Vladislav al II-lea, care a zidit aici biserică în anul 1453, cu hramul Buna Vestire (însă această biserică s-a scufundat în anul 1600); Vlad Țepeș, care a fortificat mănăstirea, iar mormântul lui se află, potrivit tradiției, în această mănăstire; Sfântul Voievod Neagoe Basarab (1512-1521), care în anul 1512 a zidit biserica actuală cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, fiind pictată mai târziu, în anul 1563, de pictorul Dobromir cel Tânăr. Pictura este de mare valoare, fiind cel mai mare ansamblu iconografic din secolul al XVI-lea din Țara Românească. Această biserică închinată Maicii Domnului a fost totuși greu accesibilă vizitatorilor, din cauză că nu exista o cale de acces. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2010, s-a construit o pasarelă pietonală în lungime de 144 de metri, din beton și fier, care permite pelerinilor să ajungă la Mănăstirea Snagov în orice anotimp, chiar și atunci când lacul este înghețat, iar bărcile nu se pot deplasa.

De la Snagov, pelerinii s-au îndreptat spre Mănăstirea Ghighiu, unde s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca“ și au admirat pictura executată de Gheorghe Tattarescu în anul 1865. 

În comuna Poenarii Burchii, județul Prahova, pelerinii au poposit la ctitoria inginerului Nicolae Pissiota și a soției sale, Zoe. Operă a arhitectului Ioan Giurgea, biserica mănăstirii îmbină armonios stilul Renașterii italiene cu elementele bizantine specifice bisericilor românești. Biserica este construită în stil neoromanic, cu elemente ale Renașterii, fiind din acest punct de vedere unică în peisajul monastic ortodox din țara noastră. Se remarcă faptul că întregul edificiu a fost construit cu migală și dăruire, fațadele de cărămidă aparentă și liniile drepte și echilibrate ale construcției trădând simplitate și stabilitate.

După ce au vizitat Mănăstirea Pissiota, pașii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt sfânt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv Mănăstirea Țigănești, cunoscută datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și secției de broderie artistică în care a fost lucrată broderia din sala maură a castelului Peleș.

„Acest pelerinaj, însoțit de rugăciuni, de cântări și de convorbiri duhovnicești, a fost pentru participanți un izvor de bucurie și pace interioară, un prilej de îmbogățire spirituală“, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.

 

Last modified: aprilie 14, 2014