Preoţii din Cercul pastoral nr. 3 al Protoieriei II Capitală s-au întâlnit joi, 13 decembrie 2012, în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Corneliu Sutaşul” – Balta Albă. Tema întâlnirii a fost „Apostol între cei chemaţi – Sfântul  Constantin cel Mare” şi a fost susţinută de părintele paroh Vasile Cristian Niţă.

Părintele a reliefat personalitatea politică şi religioasă a Sfântului Constantin cel Mare, subliniind, în mod special, rolul important pe care l-a avut în răspândirea liberă a creştinismului şi înflorirea acestuia în noul Imperiu pe care l-a întemeiat pe malurile Bosforului: „Nici un suveran în istorie poate că nu merită mai mult titlul de «Mare» ca în cazul lui  Constantin, deoarece în 15 ani el a luat două decizii care au modificat viitorul lumii civilizate. Prima a  fost adoptarea creştinismului drept religie oficială a Imperiului roman.

A doua a fost transferul capitalei acestui Imperiu de la Roma la Constantinopol. Aceste două decizii cu consecinţele pe care  le vom vedea pe parcurs, i-au conferit lui Constantin dreptul de a concura pentru titlul de omul cel
mai influent în istorie”.

Părintele Cristian Niţă a mai arătat că Sfântul Constatin cel Mare a avut un rol însemnat şi pentru dezvoltarea vieţii bisericeşti în spaţiul danubiano-pontic, ca urmare a refacerii limesului dunărean. Referatul a fost urmat de o sesiune de dezbateri pe marginea temei.

Last modified: aprilie 14, 2014