Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă prin intermediul Agenţiei Basilica Travel a organizat marți, 6 septembrie 2022, un pelerinaj la mănăstiri din județul Prahova.
Pelerinii şi-au manifestat credinţa având binecuvântata bucurie de a se închina Sfintelor Moaşte şi a înălţa rugăciuni în următoarele locaşuri sfinte:
Mănăstirea Ghighiu -unde Maica Cipriana, ghidul mănăstirii, ne-a prezentat istoricul așezământului și al Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca.
La Mănăstirea Ceptura, părintele stareț Augustin ne-a întâmpinat cu bucurie, binecuvântând pelerinii și rostind un minunat cuvânt de învățătură. Mulțumind pentru ospitalitate, ne-am îndreptat spre Ansamblul fostei Mănăstiri Verbila, unde preotul paroh Gheorghe Diţu a prezentat etapele restaurării începute de sfinția sa în anul 1986 până la Slujba de târnosire care a avut loc la 26 septembrie 2021.
S-a vizitat și Mănăstirea Jercălăi, locul unde se produce vinul liturgic, din struguri culeși și tescuiți aparte, bob cu bob, în rugăciuni .Cultivarea viței-de-vie și producerea vinului cultic în așezămine monahale din județul Prahova reprezintă o tradiție veche, probată de numeroase izvoare istorice.
Viile sunt administrate de Cooperativa Agricolă ,,Via Domnului” iar în ultimii ani, datorită inițiativei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, viile și crama Mănăstirii Jercălăi a cunoscut înnoiri remarcabile, atât prin suprafețele viticole refăcute, prin replantări masive cât și prin modernizarea stației de vinificare.
În drumul spre casă am poposit la Mănăstirea Sfânta Treime de la Parepa înfiinţată în anul 2003. Zidirea bisericii a început în anul 1941. Războiul a oprit lucrările până în 1946, iar la puţină vreme după reluarea lor, în 1948, ele au fost întrerupte iar de venirea comunismului. Ctitoriţa Maria Petre cunoscută sub numele de ,,fecioara de la Parepa” a reluat lucrarea în 1990, dar în anul morţii ei, 1996, construcţia nu era gata. Abia în 2001, biserica a ajuns în stadiul finalizării zidăriei. Este o biserică impresionantă: are 33 de metri lungime, 16 lăţime şi 25 înălţime.
„Acest pelerinaj se înscrie în tematica anului 2022, declarat de Patriarhia Română „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, ne‑a spus părintele paroh Vasile‑Cristian Niță.