Parohia„ Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul”- Balta Albă , în colaborare cu Agenţia de pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române,a organizat luni 9 octombrie 2018, un pelerinaj care a inclus vizitarea unei biserici parohiale și a patru mănăstiri din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. În apropierea localității Mihăileşti am poposit în biserica parohială din Drăgănescu, situată pe malul lacului format prin amenajarea râului Argeş.
Despre pictura acestui lăcaş realizată în tempera între anii 1968-1983 de ieromonahul Arsenie Boca, Nichifor Crainic ,scria în 1971,, E o lumină de tonuri deschise către lume ca spiritul și chipul Mântuitorului coborât să ne aducă lumina de sus, ce iradiaza din pictura Sfinției Tale. E un stil nou, e o pictura nouă, după viziunea nouă pe care o porți în suflet”.
Pe terenul unde odinioară a funcționat un vechi spital al Comunei Drăgănești – Vlașca, s-a întemeiat Mănăstirea Pantocrator (Atotțiitorul), unde credincioșii s-au închinat moaștelor Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena și au admirat pictura realizată în paraclis de către Sorin George Nicolae și Adrian Botea.
Traversând pădurea, pe locul conacului moșierului Capră, ne-am rugat în Mănăstirea Sfânta Treime .La paraclisul Sfântul Ciprian și Iustina,Ion Chiriac, cel mai cunoscut restaurator din ţară al frescelor Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul, cunoscut în arta bisericească românească sub numele de Pârvu Mutu , a realizat o adevărată capodoperă de artă – îmbinare între pictura bizantină şi cea românească din secolele XV‑XVI.
În apropierea Alexandriei,am întâlnit Mănăstirea Adămeşti înfiinţată în anul 1991, din iniţiativa preotului satului şi cu binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pe atunci Episcop al Argeşului şi Teleormanului. La început ea a luat fiinţă ca mănăstire cu obşte de maici, având-o ca stareţă pe monahia Atanasia Apostol, până în anul 1996, când mănăstirea îşi încetează şi programul liturgic, datorită lipsei de personal şi a condiţiilor necesare existenţei unei obşti monahale.
În anul 2002, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Galaction, mănăstirea şi-a redeschis porţile, dar cu obşte de monahi, fiind aşezat stareţ Preacuviosul Părinte Ieromonah Fanurie Beldiman.
Din anul 2002 şi până în prezent mănăstirea a început să înflorească, aici formându-se o mică obşte de călugări şi s-a reuşit ridicarea bisericii-paraclis cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Ioan Rusul”.
Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din comuna Siliştea Gumeşti. Organizarea mănăstirii şi popularea ei a fost încredinţată Protos. Antonie Liţă, fost stareţ la mănăstirea Mălăeşti, jud. Prahova.
Mănăstirea funcţionează în clădirile unei unităţi militare dezafectate, dată în folosinţă de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu cele 36 ha aflate în incintă. Construcţia clădirilor s-a realizat între anii 1945-1957 şi, după desfiinţarea unităţii militare, a funcţionat aici circa 20 ani un orfelinat pentru 2000 copii.
Prin bunăvoința părintelui stareț ,pelerinii au servit masa în trapeza mănăstirii și au primit daruri constând în iconițe și cărți de rugăciuni -ne-a spus părintele paroh Vasile -Cristian Niță
Last modified: octombrie 12, 2018