caldarusani.jpg

Parohia„ Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul”- Balta Albă , în colaborare cu Agenţia de pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române,a organizat marți 25 iulie un pelerinaj la mănăstirile din  jurul Capitalei. Dedicat Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, acest pelerinaj a inclus vizitarea a cinci locașuri sfinte din Arhiepiscopia Bucureștilor, care sunt înzestrate cu icoane şi picturi renumite pentru frumuseţea lor şi reprezentative pentru arta creştin‑ortodoxă.

 La marginea de nord-est a Capitalei, pe malul râului Colentina,ce traversează cartierul cu același nume,credincioșii au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită la Mănăstirea  Plumbuita, monument de arhitectură din secolele al XVI-lea și al XVII-lea

În bisericile mănăstirilor Căldărușani și Țigănești, pelerinii au aflat despre stilurile şi tehnicile de pictură bisericească și au remarcat lucrările executate de pictorul Dimitrie Belizarie, considerat un maestru al picturii bisericești, cel care a zugrăvit în stil neobizantin și Catedrala Patriarhală din București.

La începutul secolului al XX-lea, Dimitrie Belizarie împreună cu pictorul Arthur Verona au înființat pe lângă Mitropolia din București ,o Școală de pictură prin care s-a dorit, readucerea picturii românești în iconografia ortodoxă la tradițiile bizantine, atât în frescă cât și în iconografia de șevalet

În muzeul mănăstirii Căldărușani,vizitatorii au fost impresionați de frumusețea icoanelor pictate de Nicolae Grigorescu, între anii1854-1855, în vreme ce acesta, deprindea desăvârșirea în arta picturii sub îndrumarea pictorului ieromonah Evghenie Lazar și a celorlalți meșteri iconari.

Prețuită a fost și pictura bisericii Mănăstirii Sitaru, realizată în anul 1753 de preoții Dima și Neacșa din Brașov,reprezentanţi de seamă ai Școlilor de pictură post-brâncoveneşti.

La finalul călătoriei duhovnicești,a fost admirat cel mai vechi ansamblu pictural ajuns până la noi, din mănăstirile și bisericile Arhiepiscopiei Bucureștiului, care se află la Mănăstirea Snagov și păstrează, chiar dacă cu restaurări și refaceri succesive, aproape integral decorul pictural din 1563, an în care a fost îmbrăcată in frescă, de către zugravul Dobromir cel Tânăr.

Pelerinajul a fost organizat și în contextul Anului  comemorativ Iustinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română,participanții rugându-se în biserici restaurate prin intervenția vrednicului de pomenire Patriarh.

Mănăstirea  Plumbuita  a fost salvată ,prin înfiinţarea Atelierelor Patriarhiei Române cu secții de sculptură,de tâmplărie mecanică și manuală,de preparat  tămaie și ateliere de prelucrare a obiectelor de cult din metal,incusiv o secție de turnat clopote.

S-au remarcat  la Mănăstirea Plumbuita  ieromonahii: Justinian Florea,Sofian Boghiu, Arsenie Boca, care a fost profesor pentru o vreme la Seminarul Monahal de la Plumbuita, predând pictură, și apoi ostenitor, ani la rând, în Atelierele Patriarhiei Române, arhimandritul Ioan Iovan, arhimandritul Simeon Tatu, cu două mandate de senator în Bucureşti.

La Mănăstirea Ţigăneşti, pe lângă Atelierul de covoare și stofe, Patriarhul Justinian, a înfiinţat şi o secţie de broderie artistică religioasă, cu călugăriţele absolvente de seminar şi alungate de comunişti din Facultatea de Teologie,cu veniturile obținute, renovând mănăstirea.

Măicuțele au confecționat covoare pentru Catedrala din Canterbury și biserici din Germania iar între anii 1977-1978,au refăcut  broderiile de la Castelul Peleş din Sala Maură, după modelele lucrate în Franţa şi Viena, ca răsplată, mănăstirea fiind trecută în Cartea de Onoare a Castelului.

,,Cu Înalta Binecuvântare a Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, dar şi cu implicarea stareţilor, mănăstirile vizitate și-au recăpătat  strălucirea de odinioară,  în urma unor ample lucrări ,iar la Snagov în anul 2010, s-a construit o pasarelă pietonală în lungime de 144 de metri, din beton și fier, care permite pelerinilor să ajungă la mănăstire în orice anotimp, chiar și atunci când lacul este înghețat, iar bărcile nu se pot deplasa”,ne-a spus părintele paroh Vasile -Cristian Niță.

Last modified: august 1, 2017