Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală în colaborare cu Agenția de Pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române a organizat luni 20 octombrie 2014, un pelerinaj la 5 locaşuri sfinte din Episcopia Giurgiului. 

 

Primul popas duhovnicesc a fost pe malul Neajlovului într-un cadru natural deosebit la Mănăstirea fortificată  Comana unde ne-am închinat moaştelor Sfintei Mare Mucenice Ecaterina şi ale Sfântului Ierarh Nectarie  şi am participat la Sfânta Liturghie.

Ctitorită în anul 1461 de Vlad Ţepeş, a fost refăcută în 1588 de Radu Şerban, ajungând în timpul domnitorului Matei Basarab unul dintre principalele centre religioase ale ţării.

Lângă unchiul său Longhin mitropolit al Ineului retras la Comana şi-a făcut ucenicia şi Sfântul Sava Brancovici,viitorul ierarh mărturisitor al Transilvaniei.

În municipiul Giurgiu  pelerinii s-au rugat  în mănăstirea închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe,în biserica Schitului Sfântul Nicolae care a fost până în anul 1830 geamie.Fostului locaş de cult mahomedan,în formă de patrulater i se va adăuga un altar odată cu eliberarea Giurgiului de sub turci şi restituirea fostei raiale către Ţara Românească. În anul 1877, edificiul a fost bombardat de turci, fiind parţial distrus. În anul 1905, la stăruinţa preotului din acea vreme, s-a început reclădirea cu piatră luată din zidul cetăţii, fiind sfinţită în anul 1907. În anul 1944, a fost bombardată de armata germană la retragerea din Giurgiu.

În biserica refăcută în 1945, după modelul bisericii Sfântul Nicolae domnesc de la Curtea de Argeş pelerinii s-au rugat în faţa raclei ce adăposteşte părticele de moaşte ale sfinţilor capadocieni fraţi: Vasile cel Mare, Macrina cea Tânără şi  Grigorie de Nyssa.

În catedrala episcopală cu hramul Adormirea Maicii Domnului am venerat moaştele Sfântului Ierarh Ambrozie,ale Cuviosului Gherasim de la Iordan şi ale altor bineplăcuţi lui Dumnezeu.

În drumul către casă în apropierea localității Mihăileşti am cercetat biserica parohială din Drăgănescu situată  pe malul lacului format prin amenajarea râului Argeş.Pictura acestui lăcaş a fost realizată în tempera între anii 1968-1988 de ieromonahul Arsenie Boca.

“Mica biserică de la Drăgănescu are norocul să simtă pe zidurile ei zugrăvite predicile fierbinţi, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbăta de Sus. E o pictură nouă ca şi predica de atunci. Nimic întunecat în această primăvară care îmbracă cu plai înflorit bolţile bisericii. E o lumină de tonuri deschise către lume, ca spiritul şi chipul Mântuitorului coborât să ne aducă lumina de sus, ce iradiază din pictura  sfinţiei tale. E un stil nou, e o pictură nouă, după viziunea nouă pe care o porţi în suflet” (Nichifor Crainic, 1971). 

Din partea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române participanţii au primit Diploma de pelerin.

Last modified: octombrie 24, 2014