Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală a organizat, în perioada 9 – 10septembrie, un pelerinaj la mănăstirile din județele Constanţa și Tulcea.
După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie, pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române într-o călătorie duhovnicească pe pământul apostolic al Dobrogei.
Traversând fluviul Dunărea s-a admirat silueta zveltă a Complexului de poduri proiectat și construit sub îndrumarea inginerului Anghel Saligny. Inaugurat în 1895 podul de la Cernavoda a fost, la acea vreme, cel mai lung din Europa cu o lungime de 4.088 m.
La „Betleemul neamului românesc creştin”, Peştera Sfântului Apostol Andrei s-au adus rugăciuni de cinstire Apostolului Andrei primul propovăduitor al Evangheliei la strămoşii noştri daco-romani. Pelerinii au poposit la Adamclisi , loc reprezentativ pentru istoria şi spiritualitatea noastră. Aici la Mănăstirea Sfântului Filip ne-am închinat moaştelor sfinţilor martiri descoperite într-o basilică din fosta cetate romană Tropaeum Traiani.
În staţiunea balneară Techirghiol, la Mănăstirea “Sfânta Maria” – stavropighie patriarhală- ne-am rugat în bisericuţă de lemn adusă în anul 1951 de la stâna regală din Sinaia, în chilia şi la mormântul părintelui Arsenie Papacioc gândind la cuvântul care l-a însuflețit și pe care l-a rostit mereu: „La mormântul meu dacă veniţi, vă spun: Iubiţi-vă!” . În Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa ne-am închinat Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi moaştelor sfinţilor: Andrei Criteanul, Pantelimon, Epictet şi Astion şi ale martirilor de la Niculiţel.
La Tulcea din partea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române participanţii au primit Diploma de pelerin. În a doua zi a pelerinajului la Mănăstirea Celic Dere am cinstit icoana făcătoare de minuni a Domnului nostru Iisus Hristos cunoscută sub numele de „Icoana care se curăţă singură „deoarece la un moment dat era înnegrită de trecerea timpului,dar apoi ca o minune,Chipul Mântuitorului S-a luminat în parte”.
La Mănăstirea Saon pe lângă frumuseţea bisericilor ne-am încântat ochii cu un peisaj mirific: dealurile cultivate cu vie şi lacul Saon. În biserica Mănăstirii Cocoş pelerinii s-au închinat moaştelor sfinţilor martiri Zotic, Atal, Camasis şi Filip descoperite în basilica paleocreştină de la Niculiţel. La acest pelerinaj au participat şi credincioşi din Parohia Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa, păstorită între anii 1989-2008 de părintele Vasile- Cristian Niţă.
Last modified: septembrie 11, 2014