Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector III Capitală a organizat marți, 27 mai 2014, un pelerinaj la trei mănăstiri din județul Prahova.

După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie săvârșită în biserica parohială, pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Ghighiu.

În biserica mare a mănăstirii zidită prin purtarea de grijă a stareţului Eftimie, credincioşii au admirat pictura executată de Gheorghe Tattarescu şi s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului dăruită în anul 1958 de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis ,Siria. Pe malul stâng al râului Cricovul Sărat, pelerinii s-au rugat în biserica de lemn construită în 1731 pentru credincioşii satului Lueriu-Reghin, judeţul Mureş, strămutată în 1932 ca paraclis regal la Castelul Bran.

Sub îndrumarea vrednicului de pomenire patriarh Iustinian, în primăvara anului 1956 ,biserica a fost demontată, transportată şi reasamblată în preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului Sfânta Maria Cricov-Jercălăi . Pașii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt lăcaș din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Parepa înfiinţată în anul 2003. Zidirea bisericii a început în anul 1941. Războiul a oprit lucrările până în 1946, iar la puţină vreme după reluarea lor, în 1948, ele au fost întrerupte iar de venirea comunismului. Ctitoriţa Maria Petre cunoscută sub numele de ,,fecioara de la Parepa”.a reluat lucrarea în 1990, dar în anul morţii ei, 1996, construcţia nu era gata. Abia în 2001, biserica a ajuns în stadiul finalizării zidăriei. Este o biserică impresionantă: are 33 de metri lungime, 16 lăţime şi 25 înălţime. “Pelerinii trăiesc cu multă intensitate în fiecare pelerinaj, bucuria întâlnirii cu Domnul Iisus Hristos ,cu Preasfânta Sa Maică și cu toţi sfinții “, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.

Last modified: iunie 27, 2014