Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfântul Mucenic Corneliu Sutasul“ – Balta Alba din Protoieria II Capitala, în colaborare cu Agentia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, a organizat luni 21 octombrie 2013, un pelerinaj la trei locasuri sfinte din jurul Bucurestiului.

Primul popas a fost la Manastirea Cernica, ctitoria lui Cernica Stirbei, mare vornic al lui Mihai Viteazul si al lui Radu Serban. Aici, în biserica ridicata în cinstea Marelui Mucenic Gheorghe de Sfântul Ierarh Calinic, pelerinii au participat la Taina Sfântului Maslu si s-au închinat la moastele Sfântului Ierarh Calinic si ale Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani. Dupa primirea dumnezeiescului har prin rugaciunile preotilor si prin ungerea cu untdelemn sfintit credinciosii s-au îndreptat spre Sfânta Manastire Pasarea ctitorita în anul 1813 de arhimandritul Timotei.staretul Manastirii Cernica. Fiind rugat de trei calugarite sa le faca si lor un mic schit în padurile din jur, staretul Timotei a pornit cu rugaciune alaturi de ele si înca un parinte prin desisul codrului. Pe cale, tot timpul i-a însotit o pasare care zbura din copac în copac si ciripea într-un fel aparte. Când au ajuns la locul unde se afla actuala manastire, pasarea s-a asezat pe un stejar batrân si ciripea din ce în ce mai tare si mai duios, de teama ca nu cumva sa nu fie sesizata. La tulpina stejarului era si un musuroi mare de furnici. Atunci staretul îndemnat de Duhul Sfânt a înfipt toiagul sau în pamânt si a zis: Aici sa fie altarul bisericii, apoi a binecuvântat locul acesta si întorcându-se catre maici: Sa va înmultiti ca furnicile acestea, iar de la pasarea aceea schitul s-a numit “Pasarea”, denumire care se pastreaza si astazi. Pelerinii au vizitat si atelierele unde cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, maicutele confectioneaza : vesminte arhieresti, preotesti si diaconesti, seturi pentru Sfânta Masa , dvere si acoperaminte pentru Sfintele Moaste în sectia de croitorie si racle din argint pentru Sfintele Moaste în sectia de cizelura.

Ultimul popas duhovnicesc a fost pe malul lacului Ganeasa, lânga padurea Pustnicu, la schitul de monahii închinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Schitul a luat fiinta prin generozitatea familiei Sorin si Mihaela Marin care au început cu binecuvântarea fericitului întru pomenire Parinte Patriarh Teoctist sa construiasca o biserica în anul 1995. Biserica a fost conceputa în stil brâncovenesc, având un altar cu absida poligonala, un naos spatios, despartit de pronaos prin doi stâlpi masivi si un pronaos supralargit.Pictarea bisericii a început în anul 2006, sub conducerea asistentului universitar Alexandru Nicolau, este realizata în fresca în traditia bizantina.

„Ca preot însotitor si organizator în colaborare cu Agentia de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Românea sase pelerinaje în cursul anului 2013, doresc sa multumesc tuturor pelerinilor care m-au însotit, pentru întelegerea si ascultarea duhovniceasca de care au dat dovada facând în felul acesta o reusita din aceste pelerinaje si modele pentru altele pe care ni le dorim a le înfaptui împreuna. Este mare nevoie sa aducem bucurie mai ales persoanelor în vârsta, pensionarilor si celor care nu au avut posibilitatea sa viziteze locurile sfinte românesti”, a spus parintele paroh Vasile-Cristian Nita.

Last modified: aprilie 14, 2014