Parohia„ Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul”- Balta Albă , prin intermediul Agenţiei Basilica Travel a organizat marți 31 octombrie 2023 , un pelerinaj în județele Giurgiu, Dâmbovița și Ilfov.
Pelerinii şi-au manifestat credinţa având binecuvântata bucurie de a se închina Sfintelor Moaşte şi a înălţa rugăciuni în trei locaşuri sfinte : Mănăstirea Izvorul Tămăduirii înființată în anul 2014 în incinta Centrului -pastoral cultural Gavril Drugănescu , Mănăstirea Găiseni – Strâmbu, ctitorie a unuia dintre cei mai importanți dregători ai Sfântului Voievod Neagoe Basarab, vornicul Drăghici Vintilescu din Florești și Mănăstirea Bâldana ctitorită de preotul Gheorghe Bâldănescu, eclesiarhul Bisericii Domneşti din Târgovişte şi de soţia sa Maria, între anii 1827 – 1831.
Participanții au putut vizita:
1.Memorialul „Pictor Nicolae Grigorescu” din Pitaru, un sat pitoresc de câmpie, din sudul judeţului Dâmboviţa,unde la 15 mai 1838 a venit pe lume marele pictor ,al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei Grigorescu.
2.Palatul Brâncovenesc de la Potlogi construit de domnitorul martir Constantin Brâncoveanu în anul 1689, reprezintă cel mai autentic şi mai preţios monument de arhitectură civilă românească medievală, deoarece păstrează nealterate înfăţişarea şi proporţiile iniţiale.
Complexul monumental, care se întinde pe o suprafață de 23.000 de metri pătrați, este alcătuit din poarta de intrare, încăperile corpului de gardă, locuinţele slujitorilor curţii, cuhnia, droşcăria, vechea casă boierească și, evident, cel mai important, palatul. Alături se află biserica, înălțată tot de voievod, în 1683, pe când era mare spătar.
3.Centrul de Cultură ,,Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia – unul dintre cele mai căutate şi atractive locuri datorită valorosului patrimoniu arhitectural situat într-un cadru natural pitoresc.
Actualmente, după mai multe etape de restaurări, renovări, modernizări, completări şi sistematizări, zona este compusă din Curtea de onoare în care se află :
Palatul – înălţat în septembrie 1702 de către Sfântul Constantin Brâncoveanu pentru al doilea fiu al său, Ştefan care adăpostește în prezent Muzeul Tradiţiei Aulice o colecţie de artă comparată însumând circa 300 de piese.
Cuhnia – fosta bucătărie domnească.
Turnul porţii şi Poarta Targoviștei pe care este montată o replică a grupului statuar care o reprezintă pe Zeiţa Minerva.
Gheţăria – fostul depozit de gheaţă al palatului.
În exteriorul curţii de onoare se găsesc:
Parcul englezesc cu grădini, amenajarea sa peisagistică realizându-se între anii 1921 – 1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu.
Biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1688, unde se găseşte tabloul votiv care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu cu cei 4 fii ai săi şi pe Doamna Maria cu cele 7 fiice. Tot aici este înhumat George Valentin Bibescu, soţul Marthei Bibescu, sub o frumoasă lespede funerară decorată cu stema familiei Bibescu.
Capela Gheorghe Bibescu – secolul XIX – o adevărată necropolă de familie adăposteşte mormintele ultimilor proprietari ai Mogoșoaiei şi ale rudelor lor.
,,Mulţumim celor care au simţit bucuria de a ne însoţi in această călătorie duhovnicească aşteptându-i să revină la acţiunile, proiectele şi pelerinajele organizate de noi”, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.