Joi 21 septembrie în  ,,Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” , Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală, a organizat un pelerinaj în județul Prahova pe Valea Doftanei.

       Prima oprirea a fost pe culmea Topșeni-Podișor din localitatea Cornu de Jos, la Mănăstirea ”Sfântul Ioan Evanghelistul” şi ”Sfânta Cuvioasă Eufrosina”.Înființarea acestei mănăstiri a fost dorința scriitoarei Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda. Aflată într-un pelerinaj în Țara Sfântă, scriitoarea a regăsit în Mica Galilee ceva din plaiurile natale prahovene. Aceasta a dorit ca satul ei să aibă binecuvântarea unei mănăstiri de călugărițe, iar moștenirea părinților să nu fie înstrăinată.

      Drumul a continuat către comuna Brebu ,unde prin bunăvoința maicii starețe Sebastiana în Mănăstirea înălțată de Domnul Țării Românești Matei Basarab în cinstea Sfinților Arhangheli, pelerinii au fost întâmpinați de părintele ieromonah Atanasie care a citit rugăciuni pentru binecuvântarea călătoriei și a prezentat istoricul sfântului lăcaș.

         Participanții au vizitat Muzeul Memorial„ Nicolae Grigorescu” din Câmpina unde marele pictor a petrecut  ultimii săi ani de viață. Casa construită chiar de artist, a ars în timpul Primului Război Mondial. Din fericire, o parte dintre obiecte au putut fi salvate. A fost astfel posibilă reconstituirea parțială a casei, în special a camerelor de la parter. La interior, piesele de mobilier și obiectele autentice, precum și tablourile marelui pictor, recreau atmosfera vieții de zi cu zi a acestuia iar doamna muzeograf Irina Bucur care ne-a însoțit în tur a făcut ca expunerea să fie ascultată cu multă atenție.

          Pelerinajul s-a bucurat și de sprijinul doamnei director Aura Daniela Dobre care ne-a facilitat accesul în Castelul „Iulia Hașdeu”  construit între anii 1894 și 1896 pentru comemorarea Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoză.

          Vizitatorii au putut admira portretele membrilor familiei Hașdeu, obiectele familiei Hașdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de

       Ultima oprire a fost la Barajul Paltinu care impresionează prin frumusețe și grandoare, reprezentând poarta de intrarea în pitoreasca localitate Valea Doftanei. Are peste 100 de metri înălțime și o lungime a coronamentului de 460 de metri. A fost construit între 1966 și 1971, fiind primul baraj în dublu arc cu rost perimetral. Lacul de acumulare Paltinu este spectaculos datorită culorii verde-smarald ce se vede datorită zonei în care se află, pe toată circumferința aflându-se pădure ce se reflectă în luciului apei.

       ,,Mulţumim celor care au simţit bucuria de a ne însoţi în circuitele spirituale și culturale organizate anul acesta, aşteptându-i cu drag să revină la proiectele şi pelerinajele organizate de noi”, ne-a declarat pr. paroh Vasile-Cristian Niță.

 

 

Last modified: noiembrie 30, 2023