Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală, a organizat  prin intermediul Agenţiei de Pelerinaj BASILICA TRAVEL, în perioada 22-27 august 2022, un pelerinaj în regiunile istorice Crișana și Banat ce  formează frontiera de vest a țării. Crișana se învecinează cu Ungaria în nord, iar Banatul se învecinează cu Serbia în sud. Numele de ,,Crișana” vine de la cele 3 râuri principale ce străbat regiunea: Crișul Alb, Crișul Negru și Crișul Repede, iar numele de ,,Banat” provine de la ,,Ban”- lider militar al regiunii.

         Banatul și Crișana sunt recunoscute pentru bogăția multiculturală datorată istoriei, aici existând o diversitate a comunităților: germani, maghiari, sârbi, croați.

         Pe parcursul itinerariului spiritual-cultural de aprox. 2.000 km.,s-au înălțat rugăciuni în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Sfântul Ilie,Mănăstirea Cârțișoara,Mănăstirea Râmeț, Mănăstirea Rîmetea, Mănăstirea Ciucea ,Mănăstirea  Înălțarea Sfintei Cruci Oradea, Mănăstirea  Gai , Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Crișan, Catedrala Timișoara, Mănăstirea Partoș, Mănăstirea Mraconia,Mănăstirea Sfânta Ana Orșova, Mănăstirea Strehaia și Mănăstirea Clocociov.

        Pelerinii au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, unde acum un secol în data de 15 octombrie 1922 avea loc la  unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României. Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.

             Au fost vizitate și următoarele obiective :

      Barajul Vidraru construit pe râul Argeș- cu o înălțime de 166 de metri,cel mai înalt baraj din România,dar și cel mai mare baraj în arc din țară.

      Traseul Transfăgărășan- ce atinge cota de 2042 de metri, fiind al doilea drum din România ca altitudine, dupa Transalpina  cu cel mai lung tunel rutier din țară, Bâlea – Capra, în lungime de 887 m.

      Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine, fiind cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea.

        Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea se întinde pe un domeniu de aproximativ 24 de hectare. Muzeul include clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă, Mausoleul Iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.

        Peștera  Meziad din Munții Pădurea Craiului,  una dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României. Este o cavitate naturală de mari dimensiuni, dezvoltată pe trei nivele de carstificare, dintre care 2 accesibile.

     „Panteonul  Moţilor” din satul Ţebea, unde  se află mai multe obiective, care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională.

        În cimitir se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza ,revoluționari de la 1848 și gorunul lui Horea.Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la lupta pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală.

        Monumentul Eroilor de la Păuliș – dezvelit în anul 1974 în amintirea ostașilor căzuți în luptele de la Păuliș purtate în zilele de 13-20 septembrie 1944.

        Mănăstirea Sfânta Maria din Radna  aparține cultului romano- catolic și este principalul loc de pelerinaj din Diaceza de Timișoara. Ansamblul monumental este format din biserica propriu-zisă și din alte trei corpuri de clădire, toate monumente istorice și de arhitectură din secolele al XVIII-lea și al XIXlea.

       Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria găzduit de castelul Bohus, clădire construită în stil neoclasic, încărcată cu o bogata istorie. Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revoluționare maghiare în fața generalilor austrieci și ruși, la 13 august 1849. În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Sirianu, Nicolae Ştefu, Sigismund Borlea şi Emil Monţia.

     Secțiile  Arheologie daco-romană, Ştiinţele naturii – Acvaristică, Ştiinţele naturii – Botanică, Etnografie, Istorie, Ştiinţele naturii – Zoologie din cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier din Turnu Severin. Una dintre cele mai vizitate exponate este macheta podului construit de Apolodor din Damasc, la ordinul împăratului Traian, între anii 103 și 105.

       În sfintele locașuri s-au cântat pricesne iar la obiectivele culturale, s-au intonat cântece patriotice.

       Cu ajutorul Domnului în acest pelerinaj am vizitat biserici și vestigii istorice, ne-am  împărtășit de rugăciunile sfinților în mănăstiri seculare și ne-am închinat la moaștele lor. Ne-am îndulcit sufletul de frumusețea frescelor și a icoanelor, precum și de peisajele minunate din scumpa noastră țară , ne‑a spus părintele paroh Vasile‑Cristian Niță .

 

 

         

 

Last modified: septembrie 7, 2022